onsdag 24 mars 2010

Våfflor

Här kommer några recept på våfflor, eftersom det är Marie Bebådelsedag i morgon (våffeldagen). Känner man inte för att göra egen smet går det lika bra att köpa färdig mix på bua.

Du behöver:
100 gr smör el
50gr smält smör och 0,5 dl ovispad grädde
3 dl vetemjöl
4 dl mjölk
lite salt och socker.

Våfflor

Gör så här.

Smält smöret och låt de svalna.
Blanda under tiden mjöl, salt och socker.
Ha i hälften av mjölet och vispa till slät smet.
Häll i resten av mjölken och de smälta smöret eller smör+grädde.

Smörj ev järnet mellan varje våffla.

Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor

Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt.

NB. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Till 15 laggar:

  • 3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîche
  • 6 ½ dl vatten
  • 1 ¾ dl smält smör
  • 2 ägg
  • ca 5 dl vetemjöl

Ur Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar